Badkameraanpassingen & traphulpmiddelen | Adaptez
Veilig ouder worden; Adaptez helpt u valpartijen voorkomen
/ 24 nov 2023

Veilig ouder worden; Adaptez helpt u valpartijen voorkomen

 

Ouder worden brengt veranderingen met zich mee. Het is dan ook cruciaal om de nodige stappen te zetten om onze leefomgeving aan te passen. Valpartijen bij ouderen vormen een aanzienlijk gezondheidsrisico, en daarom is het essentieel om de thuisomgeving veilig en toegankelijk te maken. In deze blog ontdek je hoe Adaptez kan bijdragen aan veilig wonen voor senioren.

 

Verhoogd risico op vallen vanaf 65 jaar
Vanaf 65 jaar neemt de kans op een val aanzienlijk toe. Zeker wanneer de bestaande woning niet aangepast is aan de omstandigheden, loert het gevaar van (onge)vallen steeds om de hoek. Adaptez' specialiteit is het aanpassen van een woning op dusdanige manier dat de bewoner(s) er steeds veilig en zelfstandig in kunnen wonen, ongeacht hun leeftijd. 

 

Thuis wonen vs. woonzorgcentrum

Het vergelijken van thuis wonen met een woonzorgcentrum onthult interessante inzichten. Tussen 1 mei 2022 en 1 mei 2023 zijn de dagprijzen voor woonzorgcentra met 9,97% gestegen, met een gemiddelde dagprijs van €70,15 (zonder supplementen). Daarnaast toont onderzoek aan dat valincidenten in woonzorgcentra vaker voorkomen dan bij senioren die in hun eigen huis verblijven. In woonzorgcentra worden tot 70% van de ouderen minstens één keer per jaar slachtoffer van een valincident. Bij thuiswonende senioren is dit 1 op 3.

Ontdek hier welke woningaanpassingen op maat Adaptez biedt voor veilig ouder worden.

 

Binnenshuis vallen: Een ongewenst scenario

De meeste valpartijen bij ouderen vinden binnenshuis plaats (55%). Dit vormt een aanzienlijk risico, aangezien een val het meest voorkomende huiselijke ongeluk is bij senioren. In 2017 resulteerden 3849 valongevallen bij 65-plussers in fatale afloop, wat maar liefst 90% van alle dodelijke ongevallen bij ouderen vertegenwoordigde.

Vraag je je af welke optie het beste is voor jou of je dierbaren? Klik hier voor persoonlijk advies.

 

Bewegen als preventie

Een bewezen methode om de kans op vallen te verkleinen, is regelmatige lichaamsbeweging, gericht op spiertraining en het verbeteren van het evenwicht. Traplopen is een uitstekende oefening om de beenspieren te versterken. Hier komt de AssiStep om de hoek kijken, een traphulpmiddel dat zelfstandig traplopen mogelijk maakt en zo bijdraagt aan het behoud van spierkracht en evenwicht.

Klik hier om weten hoe de AssiStep je kan helpen om veilig en zelfstandig te blijven bewegen.

 

Valangst: Een vicieuze cirkel

Een val heeft niet alleen fysieke gevolgen, maar kan ook leiden tot valangst. Deze angst vergroot niet alleen de kans op toekomstige valincidenten, maar heeft ook invloed op de verwerking van informatie die nodig is voor oriëntatie. Valangst kan leiden tot verminderde fysieke activiteit en ondernemingszin, wat op zijn beurt resulteert in verlies van spierkracht, coördinatie en flexibiliteit, waardoor het risico op vallen verder toeneemt.

 

Neem actie voor veilig wonen

Met de wetenschap dat een veilige leefomgeving cruciaal is voor het welzijn van senioren, is het tijd om actie te ondernemen. Adaptez biedt gespecialiseerde oplossingen voor badkameraanpassingen, waaronder instapbadeninloopdouches en volledige badkamerrenovaties. Daarnaast is er de AssiStep, een innovatief traphulpmiddel om zelfstandig traplopen mogelijk te maken.

Wil je weten welke badkameraanpassingen er allemaal zijn? Klik hier om een gratis brochure te ontvangen.

 

Hier nog even de cijfers voor u op een rijtje:

 

  • 50 tot 70% van de ouderen in woonzorgcentra valt minstens één keer per jaar.
  • 33% van thuiswonende senioren heeft te maken met valincidenten.
  • Gemiddelde dagprijs voor woonzorgcentra is €70,15 (1 mei 2023).
  • 55% van de valincidenten bij ouderen gebeurt binnenshuis.
  • 3849 65+’ers overleden in 2017 als gevolg van valongevallen.

Kies voor veiligheid, zelfstandigheid en welzijnNeem vandaag nog contact op met een van onze adviseurs en ontdek wat wij voor uw veiligheid kunnen doen.

Contacteer ons!