Premies voor 65-plussers die hun woning willen aanpassen.
Nieuws / 2 feb 2023

Premies voor 65-plussers die hun woning willen aanpassen.

Kinderen die zijn uitgevlogen betekent in veel gevallen ook het startsein voor de renovatie van de woonst. Het ideale moment om de woonst klaar te zetten voor de volgende levensfase waarin je meer thuis zal zijn dan voorheen, waarin slaapkamers die leeg staan een nieuwe bestemming krijgen en waarin de inrichting van de woning future proof wordt gemaakt door ze nu al af te stemmen op een minder mobiele oudere bewoner. De badkamer staat in deze gevallen bovenaan het lijstje. Weet dan ook dat de Vlaamse Overheid met Vlaamse aanpassingspremie hier in bepaalde gevallen tussenkomt.

Voor welke werken kan je een premie aanvragen wanneer je je woning wil aanpassen?

 • De installatie van een badkamer met minstens een douche en een wastafel aangepast aan een oudere gebruiker. Zelfs een tweede badkamer komt in aanmerking voor een premie op voorwaarde dat ze op een andere woonlaag ligt dan de eerste. Dat is vaak het geval voor wie een badkamer beneden wil voorzien om helemaal gelijkvloers te kunnen wonen.
 • De installatie van een aangepast toilet. Dit kan ook een tweede toilet zijn maar dan terug op een ander woonlaag dan het huidige toilet.
 • Mechanische hulpmiddelen om zich in de woning te verplaatsen zoals onze AssiStep, de trapassistent waarmee je veilig naar boven en beneden kan.
 • Handgrepensteunmiddelen in het toilet en de badkamer.
 • Maar ook aanpassingen om de woning toegankelijk te maken zoals hellende vlakken, wegwerken van niveauverschillen, veilige beloopbare trappen, … komen in aanmerking voor de Vlaamse aanpassingspremie.

Wie kan een verbouwingspremie aanvragen?

 • 65-plusssers die een woning in het Vlaams Gewest aanpassen aan de noden van het ouder worden. Dat kan zowel een eigenaar als een huurder op de private huurmarkt zijn met een huurovereenkomst van minstens drie jaar.
 • Wie zijn ouders of grootouders in huis neemt kan ook deze premie aanvragen voor aanpassingen voor een inwonende 65-plusser.
 • Verhuurders die voor minstens negen jaar hun woning verhuren aan een sociaal verhuurkantoor kunnen ook beroep doen op deze aanpassingspremie voor aanpassingen voor een 65-plusser die in de woning woont.

De 65-plusser waarvoor de aanpassingen gebeuren hebben niet noodzakelijk een handicap. Jonger dan 65 met een handicap kunnen voor ondersteuning aankloppen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap of het VAPH

Voorwaarden voor het aanvragen van een premie voor woningaanpassingen

De premies zijn in de eerste plaats bedoeld voor wie het financieel minder breed heeft en steun nodig heeft om deze aanpassingen te kunnen uitvoeren.

 • Voor wie niemand ten laste heeft, bedraagt het jaarlijks inkomen hoogstens 37.030 euro.
 • Voor wie een persoon ten laste heeft, is dit 51.840 euro. (+4.150 euro per bijkomende persoon ten laste).
 • Vraag je met twee 65-plussers de premie aan, dan is dit ook 51.840 euro terug aan te vullen met 4.150 euro per persoon ten laste.

Dit zijn de bedragen van januari 2023. Deze bedragen volgen de index en worden elk jaar aangepast.

 • De (voorschot)facturen mogen niet ouder zijn dan twee jaar op de aanvraagdatum en moeten in totaal minstens 1.200 euro (inclusief btw) bedragen. Je kan ook facturen indienen voor de aankoop van materialen als je de werken zelf zou uitvoeren.

Aarzel niet om je aanpassingswerken met Adaptez te bespreken. We onderzoeken met jou of je aanpassingswerken in aanmerking komen voor de Vlaamse aanpassingspremie.