Scootmobiel pictorgram Mobiliteit

Scootmobiel Voor Senioren

Voor veel mensen is het verlies van mobiliteit een verontrustend onderdeel van het ouder worden. Als het moeilijk wordt om door het huis te lopen of om naar de kerk, de bibliotheek, de winkels of ontmoetingen met vrienden te gaan, kan een scootmobiel een geweldig apparaat zijn. Het gebruik van een scootmobiel geeft veel senioren hun zelfstandigheid terug; wat goed is voor hun zelfvertrouwen en helpt hen hun sociale leven te behouden en actief te blijven. Adaptez helpt senioren bij de aankoop en advies van een scootmobiel. 

Gemotoriseerde scootmobiel

Een gemotoriseerde scootmobiel is een mobiliteitshulpmiddel dat ontworpen is om u veel gemakkelijker te verplaatsen. Sommige mensen gebruiken hun scootmobiel in de plaats van het openbaar vervoer of ter vervanging van de rollator. Ze hoeven hierdoor niet langer te vertrouwen op de hulp van iemand anders. Anderen gebruiken hun scooter om zich door het huis te verplaatsen wanneer ze moeilijk te been zijn.

 

Aandachtspunten

Op welk terrein rijdt hij?

Sommige scootmobielen zijn alleen geschikt voor gebruik binnenshuis, terwijl andere alleen op voetpaden kunnen bestuurd worden of ontworpen zijn voor het gebruik op de weg.

Hoe gemakkelijk is het te vervoeren?

Als u een scootmobiel nodig heeft die kan opgevouwen worden om mee te nemen op het openbaar vervoer of in de auto, zorg er dan voor dat het model dat u kiest hiervoor geschikt is.

Hoe gemakkelijk is het om te draaien?

Driewielige modellen hebben een veel kleinere draaicirkel, maar zijn alleen geschikt voor thuisgebruik. Bedenk waar de scootmobiel zal gebruikt worden om er zeker van te zijn dat deze voldoende manoeuvreerbaar is.

Wat is het maximale draagvermogen?

Voor personen met een hoger gewicht is het belangrijk om vóór de aankoop het maximale draagvermogen te bekijken om er zeker van te zijn dat ze hun scootmobiel comfortabel kunnen gebruiken.

Heeft het goede veiligheidsvoorzieningen?

De drie belangrijkste veiligheidsvoorzieningen waar u naar moet zoeken zijn wielen die niet kantelen, een gebruiksvriendelijke rem en een gebruiksvriendelijke bediening met één hand.
Sommige modellen bieden ook lekvrije batterijen voor extra zekerheid.

 

Wat is het bereik van de batterij?

Sommige batterijen hebben een radius van 10 tot 15 km, terwijl andere wel 50  kunnen bereiken. Zorg ervoor dat u een batterij kiest die past bij de gemiddelde afstand die de scooter dagelijks zal afleggen.

Hoe comfortabel is het?

Het is een must om een scootmobiel te vinden die comfortabel is om gedurende lange tijd op te zitten. Als dit een bijzondere zorg is, zoek er dan een met een verstelbare rugleuning, beweegbare armen en een extra gewatteerde zitting.

Hoeveel kost een scootmobiel?

Wegens de bovenvermelde aandachtspunten, variëren de prijzen voor scootmobielen sterk. De aankoopwaarde van een nieuwe scootmobiel ligt ergens tussen de  990,00 EUR en 5000,00 EUR of meer. De prijs wordt bepaald door duurzaamheid, de kwaliteit en de extra functies.

Wat zijn de verschillende soorten scootmobielen?

Er zijn vier soorten scootmobielen:

  • Driewielers

Scootmobielen met drie wielen zijn ideaal voor het gebruik binnenshuis. Doorgaans zijn ze kleiner en lichter dan hun neefjes met vier wielen. Bovendien bieden ze een kleinere draaicirkel die zich uitstekend leent voor kleine ruimtes. Het gebruik buitenshuis is echter beperkt, denk goed na voordat u een driewieler kiest.

  • Vierwielig

Vierwielige scootmobielen zijn een veel betere optie voor degenen die met hun scootmobiel buitenshuis willen rijden. Het hebben van vier wielen geeft extra stabiliteit.

  • Plooi of demonteerbaar

Deze reisvariant is een lichtgewicht en is speciaal ontworpen om neer te klappen voor vervoer in de kofferbak van een auto.

  • Zwaargewicht

Zwaargewicht scootmobielen kunnen tot 225kg of meer dragen en zijn geschikt voor mensen met een hoog gewicht die niet geholpen kunnen worden door de beperkte draagcapaciteit van andere modellen.

Een scootmobiel kiezen

Het belangrijkste bij het kiezen van een scootmobiel is om heel duidelijk te zijn over wanneer, waar en hoe je deze zal gebruiken. Dit bepaalt welk model je nodig hebt.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het gewicht en de algehele gezondheid van de scooterbestuurder, zodat je indien nodig een zwaar uitgevoerd, extra comfortabel of verstelbaar model kan kopen.

Met zoveel scootmobielen op de markt, vind je er zeker een die bij jouw behoeften en budget past. We raden je aan om duidelijk te maken welke specificaties je nodig hebt en een lijst te maken voordat je begint met de zoektocht naar het meest geschikt model voor jou of voor jouw geliefde.

Bij Adaptez richten we ons vooral op de draagbare modellen. Voor alle andere modellen raden we je aan om je te informeren bij jouw mutualiteit. In sommige gevallen kan je genieten van een gratis model. Weliswaar zijn de mogelijkheden daarin beper​kt.

Heeft u nog vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren!