Badkameraanpassingen & traphulpmiddelen | Adaptez
Voorkom vallen door te bewegen
Tips van de ergotherapeut /

Voorkom vallen door te bewegen

Senioren lopen vaak een verhoogd risico op vallen en daarom is het essentieel om specifieke maatregelen te nemen om veilig te blijven tijdens het bewegen. Hier zijn vier belangrijke tips gericht op senioren om actief te blijven en vallen te voorkomen:

  1. Seniorenvriendelijke oefeningen: Kies oefeningen die geschikt zijn voor senioren en die de spieren versterken zonder te veel belasting. Dit omvat zachte aerobics, watergymnastiek, tai chi of yoga. Deze activiteiten helpen bij het verbeteren van de kracht, balans en flexibiliteit, waardoor het risico op vallen wordt verminderd.
     
  2. Huisaanpassingen: Maak het huis veiliger door aanpassingen te doen zoals het installeren van handgrepen en leuningen langs de trap en in de badkamer. Verwijder eventuele drempels en zorg voor goede verlichting, vooral in gangen en bij trappen.
     
  3. Regelmatige gezondheidscontroles: Senioren moeten regelmatig hun gezondheid laten controleren, inclusief zicht, gehoor en evenwichtsvermogen. Het is belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren en aan te pakken om het risico op vallen te verminderen.
     
  4. Blijf sociaal actief: Blijf sociaal actief en betrokken bij gemeenschapsactiviteiten. Dit helpt niet alleen bij het behouden van een gezonde geestelijke gesteldheid, maar ook bij het behouden van een actieve levensstijl. Sociale interactie kan ook helpen bij het voorkomen van isolatie, depressie en eenzaamheid, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere algehele gezondheid en welzijn.

Door deze tips in gedachten te houden en actief te blijven, kunnen senioren hun risico op vallen verminderen en langer zelfstandig blijven. Een combinatie van geschikte oefeningen, huisaanpassingen, regelmatige gezondheidscontroles en sociale betrokkenheid kan een waardevolle bijdrage leveren aan een veilige en gezonde levensstijl voor senioren.