Wat is het na-valsyndroom en hoe voorkom je het?
Tips van de ergotherapeut /

Wat is het na-valsyndroom en hoe voorkom je het?

  1. Blijf in beweging: Dagelijkse lichaamsbeweging is essentieel om spierkracht en balans te behouden. Begin met kleine, haalbare activiteiten zoals wandelen in huis, zittende oefeningen of even staan terwijl je tv kijkt. Bouw dit geleidelijk op naarmate je je zelfverzekerder voelt.
     
  2. Gebruik hulpmiddelen: Maak gebruik van hulpmiddelen die je ondersteunen bij dagelijkse activiteiten, zoals een loophulpmiddel, handgrepen in huis of een traphulpmiddel. Deze kunnen je helpen om je veiliger en zekerder te voelen tijdens het bewegen.
     
  3. Personenalarmsysteem: Investeer in een personenalarmsysteem waarmee je met één druk op de knop hulp kunt inschakelen als je je onveilig voelt of gevallen bent. Dit verhoogt je gevoel van veiligheid en kan een geruststellende gedachte zijn tijdens dagelijkse activiteiten.
     
  4. Maak sociale afspraken: Spreek regelmatig af met buren, vrienden of familieleden om contact te houden en een ondersteunend netwerk op te bouwen. Dit kan variëren van dagelijkse telefoontjes tot wekelijkse bezoeken, afhankelijk van je behoeften en mogelijkheden.

Door deze stappen te volgen, kun je de cirkel van valangst doorbreken en je zelfvertrouwen herwinnen om actief en veilig te blijven. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent en dat er hulpmiddelen en ondersteuning beschikbaar zijn om je te helpen bij het behouden van een gezonde en onafhankelijke levensstijl.