Badkameraanpassingen & traphulpmiddelen | Adaptez
Een veilige badkamer dankzij PN 24 materialen
/ 29 jun 2023

Een veilige badkamer dankzij PN 24 materialen

Wil je ongevallen thuis voorkomen, zorg dan in de eerste plaats voor een veilige trap, badkamer en toilet. Dat zijn de drie gevaarlijkste plaatsen bij je thuis als het gaat over het risico op een val in en rond het huis. Een kwart van deze ongevallen is het gevolg van uitglijden. Hoe ouder mensen worden, hoe meer ze het slachtoffer kunnen zijn van dergelijke valpartijen maar ook jonge mensen en kinderen kunnen hier het slachtoffer van zijn. Is je badkamer en/of douche glad, pak dit dan liever nog vandaag dan morgen aan. Het is van het allergrootste belang de juiste vloer of ondergrond te kiezen om uitschuivers in de badkamer, douche en toilet te voorkomen.

Antislipwaarde

Hoe wordt de stroefheid of de mate waarin een vloertegel of ander vloermateriaal al dan niet glad is, getest? Hier bestaan verschillende testen voor maar de materialen die Adaptez gebruikt, worden met de ‘blote-voet-test’ getest.

Hiervoor moet een persoon op blote voeten op een hellend vlak dat met zeepwater is nat gemaakt comfortabel kunnen blijven staan zonder weg te schuiven. Hoe stroever de vloer, hoe groter de helling mag zijn. Daar wordt een PN of ‘Pieds Nus’ waarde aan toegekend op basis van de hellingsgraad.

Een PN 24 betekent dat je op een helling van 24° kan blijven staan zonder te beginnen glijden of schuiven. De test wordt door verschillende testpersonen uitgevoerd om een zo correct mogelijk beeld te krijgen.

PN 24 of C-waarde

Adaptez gebruikt voor haar inloopdouches en badkamers altijd PN 24 materialen die het meeste grip bieden en de kans op uitschuiven maximaal beperkt.  De PN 24 stemt overeen met de C-klasse van de Duitse DIN 510097 norm die ook vaak wordt gebruikt om de antislipwaarde van een vloer uit te drukken. De B-klasse is het equivalent van de PN 18 die uitschuiven voorkomt tot op een helling van 18° en klasse A met PN 12 die steun biedt tot op een helling van 12°.

Voor personen die wat minder lenig en krachtig zijn geworden, is een ondergrond met een PN 24 waarde geen overbodige luxe. De meerprijs voor een PN 24 betaalt zich nadien in veelvoud terug in veiligheid en comfort.

Het is wel belangrijk om na elke douchebeurt de ondergrond goed af te spoelen zodat alle zeepresten die de ondergrond toch glad kunnen maken, te laten verdwijnen.

Noodoplossingen

 

Is de vloer in je badkamer en/of douche onvoldoende stroef? Treuzel dan zeker niet om dit aan te pakken.

Op de markt en in doe-het-zelf zaken zijn er verschillende coatings verkrijgbaar die de ondergrond minder glad kunnen maken. Wie wat handig is, kan dit gemakkelijk zelf aanbrengen. De kans bestaat wel dat je de behandeling moet herhalen omdat deze antisliplaag na verloop van tijd is weggesleten.

Een douchemat kan ook een oplossing zijn maar zorg er dan wel voor dat je er niet over kan struikelen bij het in- en uitstappen van de douche. De mat maakt het er ook niet eenvoudiger op om uw douche netjes te houden.

In bepaalde gevallen kunnen antislipstickers ook een oplossing zijn. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen maar hebben als nadeel dat ze na verloop van tijd vuil kunnen worden. Ze bestaan in de vorm van ronde stippen of stroken van ongeveer 20 cm lang en 2 cm breed.

Het zijn drie degelijke maar tijdelijke oplossingen. De beste en meest duurzame oplossing is nog altijd een vloer met een PN 24 waarde of C-klasse.

Bij Adaptez zoeken we graag met jou mee naar de beste en veiligste oplossing voor jouw badkamer. Naast de stroefheid van de vloer zorgen we er ook voor dat uw douche en badkamer in de toekomst voldoende gebruiksgemak en comfort blijft bieden.