Badkameraanpassingen & traphulpmiddelen | Adaptez
Trapliften of Traphulpmiddelen voor senioren
TOPRO Step / 27 mrt 2023

Trapliften of Traphulpmiddelen voor senioren

Als we een dagje ouder worden, verliezen we helaas stelselmatig een deel van onze mobiliteit. Kleine ongemakken waar we vroeger nooit bij stil stonden, zoals trappen of niveauverschillen in onze woning, worden plots onoverkomelijke hindernissen die ons het dagelijks leven best zuur maken. Zelfstandig wonen in onze eigen woning wordt plots een pak minder comfortabel en zorgt steeds voor kopzorgen wanneer we dan toch naar het eerste verdiep moeten om onze slaapkamer te halen. Senioren, mensen met een mobiliteitsbeperking en zelfs mantelzorgers kennen dit probleem.
Gelukkig  bestaan er vandaag de dag een hoop oplossingen om mensen langer, veilig en vol zelfvertrouwen in hun woning te laten wonen.

Ontdek de verschillende soorten trapliften

Trapliften zijn een handige, hetzij complexe oplossing om niveauverschillen te overkomen. Doorgaans zijn er 2 grote soorten; de personenlift en de platformlift. De personenlift is de typische traplift zoals u ze kent. Een aangedreven stoel volgt de geïnstalleerde rails die de contouren van uw trap volgt. Dit soort trapliften zijn best eenvoudig in gebruik maar hebben ook een paar nadelen. Aangezien het de stoel is die u omhooghelpt, is er relatief weinig ruimte om extra zaken mee naar boven te dragen.

Platformliften daarentegen zijn wederom exact hoe ze klinken. In plaats van een elektrisch aangedreven stoel, zorgt een platform ervoor dat u de niveauverschillen kan overkomen. Op deze platformlift kan u bijvoorbeeld extra bagage zetten, uw iets groter huisdier een lift geven of met meerdere personen naar boven of beneden reizen.

De nadelen van een traplift

De verschillende soorten trapliften volgen allemaal hetzelfde principe als het op installatie aankomt. De bestaande leuning van uw trap verdwijnt en wordt vervangen door een metalen constructie die als rail dient voor de traplift. Aangezien de trapliften ook motorisch aangedreven zijn, moet er ook effectief ruimte voorzien worden voor het platform, de stoel, elektrische aandrijving inclusief.
Niet alleen zorgen de trapliften dus voor een substantiële aanpassing van uw bestaande woning, gezien hun complexiteit zijn ze ook erg prijzig. Daarnaast is het ook niet interessant om een traplift te laten installeren voor een klein hoogteverschil. Denk aan de 3-4 treden voor wie een hoger gelegen keuken heeft, beschikt over een veranda of regelmatig in de kelder moet zijn.

Alternatieven voor een traplift

Kent u de AssiStep al? Deze combineert de voordelen van een traplift maar negeert de nadelen. Dankzij de AssiStep kan u zorgeloos hoogteverschillen overbruggen, behoudt u ook uw mobiliteit aangezien traplopen best wel gezond blijft én, wat misschien wel het grootste voordeel is, hoeft uw bestaande woning geen grondige renovatie te krijgen. De AssiStep kan ook geïnstalleerd worden op bestaande, kleine trappen.
De AssiStep is eenvoudig in installatie, wat hem ook weer een pak goedkoper maakt in vergelijking met de traditionele trapliften.
Adaptez is de exclusieve verdeler van de AssiStep in België. We hadden het genoegen om een heel pak klanten blij te maken met hun AssiStep. Wil je graag ook wat meer informatie over de voordelen van de AssiStep of krijg je graag een prijsindicatie?
Laat ons dan zeker iets weten. Ons team komt met plezier langs om de situatie in te schatten en je meer tekst en uitleg te geven over de talloze voordelen die de AssiStep biedt. Tijd om je mobiliteit weer in eigen handen te pakken – letterlijk – en een AssiStep te laten installeren!