Badkameraanpassingen & traphulpmiddelen | Adaptez
Toiletten op maat van oudere gebruikers
/ 15 sep 2023

Toiletten op maat van oudere gebruikers

Toilet op maat van een oudere gebruiker.

Wellness voor de billen

Ben je toe aan een nieuw toilet en wil je later als je wat minder lenig en krachtig bent geworden, je toilet verder comfortabel en veilig kunnen gebruiken, houd hier dan rekening mee bij de keuze en de installatie van een nieuw toilet. Want ookhet kleinste kamertje vraagt hiervoor jouw aandacht. Vandaag worden bij renovaties staande toiletten waar mogelijk altijd vervangen door hangende of zwevende toiletten.Het design is strakker omdat zowel de aan-als afvoerleidingen mooi weggewerkt zijn in de achterwand. Nadien hoef je ook nooit meer door de knieën om de voet van het toilet schoon te maken en je dweilt zonder problemen onder en rond toilet. Handig als je wat minder beweeglijk wordt. In de meeste gevallen bespaarje hiermee ook ruimte. Daarnaast bepaal jezelf hoe hoog of hoe laag het toilet wordt geplaatst wat een belangrijke bijkomende troef is van een zwevend toilet in vergelijking met de oudere staande toiletten.

Hoogte van het toilet

De stelregel is dat de knieën in een hoek van 90° staan waarbij de voeten plat op de vloer staan. Hoe lager het toilet, hoe gemakkelijker de stoelgang verloopt. Een toilet waar je te hoog of te laag op zit, voeltook niet aangenaam. Je wil niet dat je voeten hangen te bengelen of je knieën bij je oren zitten. Oudere mensen maar ook mensen die zwaarder zijn, hebben liever dat het toilet iets hogerkomt.Dit is gemakkelijker om zich neer te zetten en terug recht te komen. Een of meer handgrepen bij een toilet, bieden ook hulp in dat geval. De standaardhoogte is vandaag 43 cm gemeten van de vloer tot aan de rand van de WC-pot. Samen met de toiletbril zal dit 45-46 cm meten. Voor ouderen tellen we bij Adaptez daar in overleg met de gebruiker enkele cm bij. De gebruiker moet er zich tenslotte goed bij voelen.

Soorten toiletten

Bij hangtoiletten is er keuze tussen toiletten met en zonder spoelrand waarbij zich in dat laatste geval geen bacteriën, vuilresten en kalkaanslag onder die spoelrand kunnen nestelen. Ze zijn dus ook gemakkelijker te onderhouden en hygiënischer. In hetaanbod van Adaptez is er keuze tussen ronde, ovalen en rechthoekige toiletten. Op die manier kan je het toilet in de badkamer laten aansluiten bij de stijl van de meubels en de andere toestellen. Het oog wil ook wat.

Wellness voor de billen

Kies je voor nog meer luxe en comfort, dan is er ook nog het douchetoilet of spalet zoals die ook genoemd worden. Wellness voor de billen. Na een toiletbezoek worden jouw billen schoongespoeld met een aangename warme waterstraal. Toiletpapier isdan ook niet meer nodig want warme lucht droogt nadien jouw billen.