Badkameraanpassingen & traphulpmiddelen | Adaptez
Tips voor het voorkomen van vallen op de trap
Tips van de ergotherapeut /

Tips voor het voorkomen van vallen op de trap

Of het nu thuis is of op het werk, trappen zijn vaak een over het hoofd gezien risico als het gaat om vallen en letsel. Een ongelukkige misstap kan leiden tot serieuze verwondingen, maar gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om het risico op vallen op de trap te verminderen. Laten we eens kijken naar negen essentiële tips voor valpreventie:

 

1.      Kies het juiste schoeisel:

Het begint allemaal met het juiste schoeisel. Draag altijd goed aansluitende schoenen met een platte zool die reliëf heeft voor grip. Schoenen die goed te dichten zijn met velcro of veters zorgen voor extra stabiliteit.

 

2.      Verlichting is essentieel:

Zorg voor goede verlichting langs de trap, zodat elke trede goed zichtbaar is, vooral 's nachts of in donkere ruimtes.

 

3.      Gebruik gekleurde strips:

Markeer de eerste en laatste treden van de trap met gekleurde strips om ze duidelijker te maken, vooral voor mensen met verminderd zicht.

 

4.      Antislipstrips voor gladde trappen:

Als je trap glad is, overweeg dan om antislipstrips aan te brengen om de grip te verbeteren en het risico op uitglijden te verminderen.

 

5.      Installeer een trapleuning of traphulpmiddel:

Een goede ondersteuning is cruciaal. Zorg ervoor dat je trap een stevige leuning heeft of overweeg het gebruik van een traphulpmiddel zoals de AssiStep voor extra stabiliteit tijdens het traplopen.

 

6.      Houd de trap vrij van rommel:

Laat geen voorwerpen zoals speelgoed, schoenen of kleding op de trap liggen. Deze kunnen struikelgevaar veroorzaken.

 

7.      Geen matten onder- of bovenaan de trap:

Matten kunnen gemakkelijk wegglijden en vormen een risico voor struikelen. Houd de directe omgeving van de trap vrij van matten.

 

8.      Gebruik de juiste techniek:

Als je de trap opgaat, begin dan met het goede been en zet vervolgens het minder goede been. Bij het afdalen van de trap, zet eerst het minder goede been naar beneden.

 

9.      Vermijd onstabiele ladders of kleine trapjes:

Gebruik altijd veilige middelen zoals een stevige ladder of trap met brede treden als je hoogtes bereikt. Vermijd onstabiele ladders of kleine trapjes die gemakkelijk kunnen kantelen.

 

Door deze tips in gedachten te houden en enkele eenvoudige aanpassingen te maken, kun je het risico op vallen op de trap aanzienlijk verminderen en veilig blijven terwijl je je dagelijkse activiteiten uitvoert.