Een comfortabele badkamer voor blinden en slechtzienden
Badkamer / 4 jan 2023

Een comfortabele badkamer voor blinden en slechtzienden

Heb je er ooit bij stilgestaan hoe een persoon met een visuele beperking een badkamer ervaart? Wellicht niet tenzij je zelf in het geval bent of samenwoont met een slechtziend of blind persoon.

2 tot 3% van de Belgen die een visuele beperking heeft of minstens 280.000 Belgen waarvan er 12.000 blind zijn, beseffen maar al te goed hoe onveilig een badkamer kan aanvoelen. Zij weten hoe vervelend het is om een toilet door te spoelen als de knop even wit is als de rest van de badkamer. Zij hebben al ervaren hoe moeilijk het is om een bad tot op de juiste hoogte te laten vollopen en beseffen hoe gevaarlijk een badmatje voor hen kan zijn als ze het niet tijdig opmerkten.

4 januari is The World Braille Day en dus het ideale moment om eens stil te staan bij hoe je van een badkamer ook een veilige, comfortabele plaats maakt voor slechtzienden en blinden. Hieronder enkele tips waar je al een heel eind mee komt.

Ontwerp samen met de slechtziende of blinde

Niemand beter dan de slechtziende of blinde persoon om je te adviseren hoe een toegankelijke, veilige en comfortabele badkamer eruit moet zien. Betrek dus deze gebruiker bij het ontwerp van de badkamer.

Kleurcontrasten

Kleurcontrasten zijn het belangrijkste kenmerk van een toegankelijke, veilige en comfortabele badkamer voor slechtzienden. Wit op wit zoals we dit in badkamers vaak gewoon zijn, is hier  geen optie. Door het gebruik van contrasterende kleuren op de vloer, muren en andere oppervlakken, zien mensen met een visuele beperking beter wat er om hen heen gebeurt. Enkele tips:

  • Een  stukje felgekleurde tape kan de ideale waterstand aanduiden in het bad en de wastafel. Een felgekleurde badeend werkt zeker evengoed en heeft bij kinderen veel succes.
    • Schakelaars, kranen, handgrepen, beugels, toiletrolhouders, douchestangen, douchebankjes, badmatjes, wc-brillen, … moeten voldoende opvallen om door slechtzienden probleemloos gebruikt te kunnen worden. Ze bestaan in uiteenlopende kleuren.
    • Gebruik handdoeken en washandjes die contrasteren met de rest van de badkamer.

Verlichting

Dat de badkamer in zijn geheel goed verlicht moet zijn en niet enkel rond de wastafels, douche en bad spreekt voor zichzelf. Weet ook dat reflectie van spiegels, glanzend sanitair en muren het zicht kunnen beperken. Test dit zeker uit met de slechtziende of blinde gebruiker.

Ruim

Het is eveneens belangrijk dat er voldoende ruimte is om zich probleemloos te kunnen verplaatsen. Zorg er dan ook voor dat de slechtziende persoon zich niet stoot aan een wasmand, vuilbakje en andere losse voorwerpen in de badkamer.  

Handgrepen

Handgrepen zorgen niet alleen voor steun voor wie minder lenig, stabiel en krachtig is, ze helpen ook slechtzienden en blinden te navigeren door de badkamer.

Andere tips

  • Antislip is in elke badkamer op zijn plaats en al zeker voor slechtzienden en blinden.
    • Het onderscheid tussen shampoo, douchegel, conditioner kan je duidelijk maken met een of meer elastiekjes of haarbandjes rond de fles.
    • Een uittrekbare, verlichte en vergrotende spiegel biedt de uitkomst voor gezichts- en lichaamsverzorging.
    • Met een sprekende weegschaal kan een slechtziende ook zijn gewicht op peil houden.

Wil je meer info over het aanpassen van jouw badkamer?
Conctacteer dan hier Adaptez.

Adaptez
Slim aanpassen voor veilig wooncomfort