Rolstoel pictogram Mobiliteit
Aanpassingen voor de

Rolstoelgebruiker

Bij het plannen van een rolstoeltoegankelijke badkamer zijn er belangrijke aanpassingen nodig waarmee u rekening moet houden zodat de badkamer veilig en gebruiksvriendelijk is. Adaptez heeft alle vakkennis in huis die u nodig hebt voor uw sanitaire aanpassingen.

Bij het plannen van een rolstoeltoegankelijke badkamer zijn er belangrijke aanpassingen nodig waarmee u rekening moet houden zodat de badkamer veilig en gebruiksvriendelijk is. Adaptez heeft alle vakkennis in huis die u nodig hebt voor uw sanitaire aanpassingen. 

Rolstoelen hebben veel ruimte nodig, als eerste zaak dient uw ​badkamerdeur​ worden aangepast om de toegang zo gemakkelijk mogelijk te maken. Deuren kunnen best minimaal 85 cm breed zijn, naar buiten draaien en voorzien zijn van eenvoudig te bedienen deurklinken.

Douches​ zonder drempel zijn ideaal voor mensen die rolstoelen of rollators gebruiken. De douchevloeren worden gelijk geplaatst met de badkamervloer en lopen af richting de afvoer. Rolstoelvriendelijke douches moeten minstens 140 cm breed zijn voor een comfortabele mobiliteit. Ten slotte zijn antislipvloeren in douches onmisbaar voor uw veiligheid, dus vraag er zeker ook naar.

Best wordt ook een ​douchestoel​ geplaatst, die vast of opklapbaar gemonteerd wordt op de muur. Gemiddeld zijn deze stoelen 48 cm hoog om de overdracht van rolstoelen en rollators te vereenvoudigen. Een andere optie is het plaatsen van losse stoelen en krukken in de doucheruimte. Het voordeel hiervan is dat deze gemakkelijk kunnen worden verplaatst door degenen die er geen gebruik van moeten maken.

Instapbaden zijn ideaal voor mensen die een bad willen nemen, maar moeite hebben om veilig en comfortabel in en uit een typische badkuip te stappen. Tip: we raden u aan om ook eenvoudig bereikbare legplanken in uw bad of douche te laten installeren voor het bewaren van doucheproducten.

Het is bovendien belangrijk om voldoende ​handgrepen​ te installeren in uw douche of badkuip. Drie grepen (één aan elke muur) wordt aanbevolen voor douches. Voor badkuipen zijn twee grepen voldoende (één om vast te nemen tijdens het zitten en één tijdens het staan). 

Naast handgrepen in de badkamer, is het zeer belangrijk dat er wordt gekozen voor stevige meubels,​ enerzijds om zich aan vast te houden, maar anderzijds ook om opbergruimte bieden voor uw sanitaire producten. 

Voor een makkelijke toegang aan de wastafel kan u best ​een lavabo zonder onderkast laten installeren.​ Eengreepskranen of handsfree kranen worden hierbij aangeraden omwille van hun gebruiksgemak. 

Overweeg ook om een ​spiegel​ te laten installeren die aangepast is aan de behoeftes van u en uw gezin – u kan kiezen uit varianten die lager, langer of gekanteld zijn. Wij bieden bovendien ook lavabogehelen met geïntegreerde spiegels aan die in hoogte verstelbaar zijn. De hoogte kan eenvoudig aangepast worden door een lichte druk of door middel van een schakelaar aangestuurd door een motor.

Naast de aanpassing van uw badkamer is de optimalisatie van de kleinste ruimte in huis ook niet onbelangrijk, namelijk het toilet​. Denk daarbij aan een hoger toilet (minimaal 48cm hoog) met een dikkere zitting voor een gemakkelijke transfer. Daarnaast kunnen toiletpapier en andere benodigdheden best gemakkelijk bereikbaar zijn vanaf het toilet en dienen ze dus op de juiste positie geplaatst te worden.   

Vergeet zeker ook niet om toiletbeugels te laten plaatsen voor een complete veiligheid van uw toiletruimte. Één aan elke kant werkt het best voor mensen met evenwicht of verminderde krachten.

Ten slotte is het cruciaal om te streven naar voldoende ​verlichting​ voor goede zichtbaarheid en de hoogste veiligheid. Natuurlijk licht, namelijk het licht dat binnenkomt via ramen en dakramen, is hierbij heel belangrijk.  Voor de bediening van uw badkamerverlichting kan u best gebruik maken van lichtschakelaars die verlaagd worden geplaatst en dus makkelijk toegankelijk zijn. Alternatief kan er ook gekozen worden voor een bewegingsmelder zonder afzonderlijke bediening.

Kortom, wij ontwerpen voor u een inrichting op maat met alle nodige hulpmiddelen en aangepast meubilair, voorzien van aangename afwerkingsmaterialen en verlichting. Het eindresultaat is een rolstoeltoegankelijke badkamer of toiletruimte die veilig en gebruiksvriendelijk is en tegelijk mooi oogt. 

De specialisten van Adaptez staan klaar om u hier met plezier bij te helpen. 

Heeft u nog vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren!
Ontdek onze andere

Badkamer renovaties

Meer info voor rolstoelgebruikers

Ik wens vrijblijvend te worden gecontacteerd

    Adaptez mag mij contacteren. Voor meer info, bekijk de privacy policy