Een veilige woning samen met een goede conditie voorkomt thuisongevallen
/ 12 dec 2022

Een veilige woning samen met een goede conditie voorkomt thuisongevallen

Een woning die is afgestemd op oudere minder mobiele bewoners, voorkomt thuisongevallen. In deze woning vind je geen losliggende tapijten en matten. Ze zijn dikwijls de oorzaak van thuisongevallen. Kan je ze niet wegnemen, maak ze dan zeker heel goed vast eventueel met stevige dubbelzijdige kleefband. Ook snoeren van onder meer lampen liggen best goed aan de kant zodat je er niet over struikelt. Op de traptreden voorzie je anti-slipstroken die je ook vindt in de drempelvrije inloopdouche. Handgrepen bij het toilet, douche en bad maar ook bij dorpels en drempels die niet altijd en overal weggewerkt kunnen worden, zijn onmisbaar. Houd je vast aan jouw bad in de badkamer, dan is een instapbad heel comfortabel en veilig. Vergeet niet dat bij elke trap in de woning er minstens ook één stevige trapleuning is voorzien en de trap daarenboven goed is verlicht. Iets wat ook opgaat voor de andere delen van de woning.

 Blijf de val voor

Allemaal zaken die je best kan voorzien voor die kwalijke val. Oudere personen die in het verleden zijn gevallen, lopen trouwens een hoger risico om opnieuw te vallen door valangst die nadien in veel gevallen optreedt. Maar vaak wordt vergeten dat in combinatie met bovenstaande voorzieningen een goede conditie de kans op een kwalijke val nog beter uitsluit.

Een goede conditie helpt valpartijen voorkomen

We trappen een open deur in als we stellen dat we met ouder worden allemaal aan kracht, lenigheid en evenwicht inboeten. Hierdoor struikelen we gemakkelijker, glijden we sneller uit en vallen we dus ook meer. Uit cijfers blijkt dat een op de drie 65-plussers minstens eenmaal per jaar valt en 21 tot 45 procent zelfs herhaaldelijk.

Omdat met de jaren onze botten ook brozer worden, eindigt zo’n valpartij wel eens op de spoed met een ernstige fractuur. Wie zijn conditie op peil houdt, verkleint de kans op die kwalijke val die we liefst allemaal willen voorkomen. Wie regelmatig beweegt, leeft niet alleen langer maar valt ook minder snel. Een niet onbelangrijk voordeel.

Kom uit die luie zetel

Een half uurtje per dag bewegen gespreid doorheen de dag waarvan minstens 10 minuten aansluitend is ideaal om je fit te houden. Wandelen, fietsen, zwemmen, turnen maar ook dansen en tai chi zijn vormen van bewegen die voor de meesten onder ons haalbaar blijven tot op hoge leeftijd en waarvoor je niet noodzakelijk naar de fitnessclub of sportschool moet. Doe je dit trouwens samen met anderen, dan is het voordeel nog groter. En wat sociale druk van vrienden, helpt je zeker en vast om uit die luie zetel te komen.