Hoe maak ik mijn badkamer rolstoeltoegankelijk?

We spenderen iedere dag tijd in onze badkamer, we wassen ons, poetsen onze tanden, kammen ons haar etc. Deze kleine taakjes kunnen voor een rolstoelgebruiker niet zo evident zijn door een badkamer die minder toegankelijk is. Bij Adaptez combineren wij stijl met toegankelijkheid zodat iedereen kan genieten van een mooie en comfortabele badkamer. Maar wat maakt een badkamer nu juist rolstoeltoegankelijk? 

Staat de deur voor jou open? 

De toegankelijkheid van jouw badkamer begint bij de deur. Vooral in oudere woningen merken we op dat deuren niet breed genoeg zijn om een rolstoel te accommoderen. Daarom beginnen je best bij het begin: je toegang garanderen tot jouw eigen badkamer. De deur moet voor een rolstoelgebruiker minimaal 85 cm breed zijn, deze kan ook breder gemaakt worden naargelang welke rolstoel je gebruikt. Let er ook op dat de deur naar buiten draait en voorzien is van een eenvoudig te bedienen deurklink. 

Comfortabel douchegemak voor het hele gezin

Je kunnen wassen is een basisbehoefte maar de daad is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is een goed toegankelijke douche essentieel voor een rolstoelgebruiker. Zo wordt een dagelijkse intensieve actie een gemak. Douches zonder drempels zijn ideaal voor een rolstoelgebruiker. Deze worden gelijk met de badkamervloer geplaatst, in de richting van de afvoer. Een werkelijk toegankelijke douche is minimum 140 cm breed en beschikt over voldoende handgrepen: drie handgrepen, één voor iedere muur. Ook een douchestoel en een antislipvloer worden aangeraden voor optimaal comfort. Wanneer je kiest voor een douchestoel heb je verschillende opties: een douchestoel aan de muur gemonteerd of een losse douchestoel die makkelijk op te bergen is voor het comfort van jouw gezinsleden. 

Relaxen in bad is ook een optie

Neem je soms graag een bad? Dat is ook een optie. Een klassiek bad is vaak moeilijk te navigeren voor een rolstoelgebruiker maar een instapbad is de ideale vervanging. Omdat deze baden een lekvrije deur hebben kan je makkelijk in en uit jouw badkuip raken zonder al te veel moeite. Op die manier kan jij, als rolstoelgebruiker, ook heerlijk relaxen. We raden je ook aan een eenvoudig bereikbare legplank te incorporeren. Op die manier kan je makkelijk aan alle producten die je nodig hebt om je te wassen. Ook zijn handgrepen een goede toevoeging, bij een bad raden we twee handgrepen aan: een om vast te nemen bij het zitten en een om vast te nemen bij het staan. 

Je dagelijks klaarmaken maar dan eenvoudiger

We spenderen iedere dag een bepaalde tijd voor de spiegel: je tanden poetsen, je opmaken etc. Toch is dit voor een rolstoelgebruiker niet altijd eenvoudig. Om deze dagelijkse handelingen makkelijker te maken raden we aan een lavabo zonder onderkast te plaatsen. Op die manier kan jij als rolstoelgebruiker je makkelijker navigeren in de badkamer. Ook eengreepskranen of handsfree kranen kunnen bijdragen tot jouw dagelijks comfort. Toch blijft in de spiegel kijken niet altijd evident. Hier zijn enkele oplossingen voor beschikbaar. Zo kan je een spiegel installeren die lager, langer of gekanteld is. Wil je liever een high-tech oplossing? Kies dan voor een lavabomeubel met geïntegreerde spiegel die, met een schakelaar, van hoogte verstelbaar is. 

Het kleinste kamertje

Ook een makkelijk toiletbezoek is niet vanzelfsprekend voor rolstoelgebruikers. Of de kamer is te klein, het toilet is geplaatst op een oncomfortabele hoogte, etc. Wij raden aan een toilet te plaatsen op een hoogte van minimum 48 cm met een dikkere zitting om een optimale transfer te garanderen. Ook het toiletpapier en andere benodigdheden moeten binnen handbereik van de bezoeker geplaatst worden. Een toiletbeugel kan helpen om je veiligheid als rolstoelgebruiker te garanderen. 

Al deze aanpassingen zijn relatief makkelijk uit te voeren en kunnen jouw dagelijks comfort enorm verhogen. Niet langer hoef jij over iedere activiteit in de badkamer na te denken, maar worden deze dagelijkse handelingen ook een gemak.