Badliften of instapbaden, wat moet ik kiezen?

Zelfstandig een bad kunnen nemen is erg belangrijk. Wanneer een verzorger u helpt bij het baden, is dit meestal een zeer klinische en praktische aangelegenheid, waarbij de nadruk ligt op “snel en veilig” wassen.

Zelfstandig een bad kunnen nemen biedt u de gelegenheid om te ontspannen in het warme water, uw spieren te laten kalmeren en spanningen en stress te verminderen. 

We hebben twee oplossingen om zelfstandig een bad te kunnen nemen: instapbaden (of bad met een deur) en badliften. 

Beide hebben hun voor- en nadelen, dus laten we de belangrijkste voor- en nadelen doornemen om u te helpen beslissen wat het beste is voor uw persoonlijke behoeften.

Instapbaden

Instapbaden zijn er in twee formaten, een standaard ligbad en een zitbad met een deur. Ze zijn allebei ontworpen om verschillende mobiliteitsproblemen op te lossen. Een standaard instapbad heeft dezelfde vorm en afmeting als een klassieke badkuip. Het belangrijkste verschil is een deur aan het uiteinde en de doucheruimte aan de andere kant.

Instapbaden stellen mensen, met evenwichtsproblemen en verminderde kracht in hun benen, in staat om gewoon een bad in te stappen. In plaats van beide benen over de zijkant van het bad te moeten tillen. Als u eenmaal het bad bent binnengegaan, sluit u de deur en begint u met het vullen van het bad. Het is belangrijk om thermostatische kranen van goede kwaliteit te hebben om ervoor te zorgen dat het bad bij het vullen niet te warm kan worden. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u lijdt aan aandoeningen zoals diabetes type 2 die uw gevoel van warmte kunnen beïnvloeden.

Als u het moeilijk vindt om in bad te gaan liggen, lossen de zitbaden dit probleem op omdat er in het bad een gegoten zitje zit. Op die manier loopt u gewoon naar binnen en gaat u zitten. Omdat de baden korter zijn dan de standaard modellen zitten de kranen dichter bij de kant waar u zit, zodat u voorover kunt leunen om de kranen gemakkelijk te bedienen. Als u een model kiest met een gemakkelijk te bedienen afvoersysteem, kan u uw bad leeg laten lopen door de afvoer met uw voet te bedienen. Onze zitbaden zijn hier bijna allemaal mee uitgerust. Als u ervoor kiest om aan het zittende uiteinde een douchekop te plaatsen, kan u deze ook gebruiken om comfortabel te douchen als u niet elke dag wilt baden.

Wat zijn de voordelen van instapbaden?

  1. Gemakkelijke toegang dankzij de lage opstap
  2. Past waar uw oude bad was
  3. Eenvoudig te gebruiken door een simpel vergrendelingsmechanisme
  4. Lekvrije deurafdichting
  5. Antislip oppervlakte
  6. Elektrisch hoog/laag stoel als optie verkrijgbaar
  7. In 1 dag geïnstalleerd

Badliften

Badliften voorkomen het probleem dat u moet wachten tot een bad gevuld is met water terwijl u erin zit. U kan uw bad normaal vullen terwijl u op de badlift gaat zitten en op de knop drukt. U zal voorzichtig naar beneden gebracht worden, zodat u kunt genieten van een ontspannen bad moment. 

Ze hebben echter één nadeel: u moet de kracht, flexibiliteit en stabiliteit hebben om over de rand van het bad te stappen. Om dit te vergemakkelijken kunt u gebruik maken van een badlift met draaibare zitting. Daarmee kunt u van de zijkant op de zitting gaan zitten en vervolgens uw benen naar binnen zwaaien. Dit vereist nog steeds een beetje meer behendigheid dan een bad met een deur te gebruiken via een kleine opstap.

Naast badliften met een stevig zitje kunt u ook opblaasbare badkussens gebruiken om uzelf in het bad te laten zakken en weer omhoog te brengen. Deze zijn vooral handig wanneer uw mobiliteit het niet toelaat als je op vakantie graag wilt genieten van een bad.

Om voluit te kunnen genieten van een ontspannen moment in bad hebben we ook modellen met een heel dun zitje. Deze worden aan de muur bevestigd met een stevige doek die u in en uit het bad tilt. Kijk zeker in ons assortiment naar de beschikbare modellen.

Het beste van beide

Een optie die sommige klanten kiezen is een instapbad met een geïntegreerde badlift. Dit kan worden aangeboden voor sommige modellen. Kiest u echter voor een model zonder deze optie dan kunt u een extra badlift gebruiken in combinatie met een instapbad waardoor het beste van beide wordt geboden. U kunt uw bad instappen, de deur sluiten, op de badlift gaan zitten en het bad laten vullen. Is het bad vol? Dan kunt u uzelf in het bad laten zakken.

Conclusie

Ons assortiment beidt u een prachtige selectie om uit te kiezen. Ongeacht uw voorkeur blijft de beste manier voor u om uw specifieke behoeften te bespreken met één van onze adviseurs in het comfort van uw eigen huis. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak of vraag een gratis brochure aan door uw gegevens achter te laten op onze website zodat u veilig én in alle zelfstandigheid kan genieten van een badervaring.