De beste vloer voor rolstoelen

Vloeren voor rolstoelen

Als u of iemand in uw gezin een rolstoel gebruikt, is het van cruciaal belang om de juiste vloer in uw huis te hebben om veilig te blijven. Deze blog biedt enkele tips om u te helpen bij het kiezen van de perfecte vloer, zodat u zich met uw rolstoel op een veilige en gemakkelijke manier op alle oppervlakken kunt verplaatsen. 

Kies vloeren met uitstekende grip

De beste vloerbedekking voor rolstoelen moet een vorm van grip hebben om te voorkomen dat het oppervlak gevaarlijk en glad wordt. Vloeren die te glad zijn, kunnen ervoor zorgen dat rolstoelen gaan schuiven of slippen, met mogelijk lichamelijke letsels of schade aan de vloeren tot gevolg. Vloeren met de juiste hoeveelheid grip maken het ook veel gemakkelijker om met de rolstoel te manoeuvreren en probleemloos nauwe bochten te nemen. Als het gaat om een goede grip, zijn rubberen vloeren één van de beste opties. Naast het grip-niveau, moet uw vloer bij een val ook enigszins absorberend zijn. Hoe soepeler de vloeren zijn, hoe beter ze schokken kunnen opvangen als een rolstoelgebruiker uit zijn stoel valt.

Duurzaamheid en soorten vloeren

Veelvuldig gebruik van een rolstoel kan ernstige slijtage aan uw vloeren veroorzaken. Het is buitengewoon belangrijk om een materiaal te vinden dat robuust en duurzaam genoeg is om zwaar te worden gebruikt. Herhaalde slijtage door rolstoelen en veelvuldig voetverkeer kunnen na verloop van tijd krassen, schade en vlekken op de vloer veroorzaken. Of u nu een handmatige of elektrische rolstoel heeft, ze veroorzaken beide aanzienlijke slijtage als u niet het juiste type vloer in uw huis heeft gekozen.

Idealiter zijn harde vloeren de beste optie voor rolstoelen dankzij het gladde oppervlak waardoor de rolstoel gemakkelijk van kamer naar kamer kan worden verplaatst. Hier zijn een paar suggesties om u te helpen bepalen welke harde vloer geschikt is voor uw behoeften.

  • Houten vloer of laminaat

Houten vloeren bestaan al heel lang. Ze zijn duurzaam, gaan lang mee, zien er geweldig uit en werken best goed voor rolstoelen. Zorg er wel voor dat wanneer u naar buiten gaat, uw wielen schoon zijn als u terugkeert. Vervuilde wielen kunnen het oppervlak slijten en krassen maken. Een parketvloer is normaal onafgewerkt en kan nogal duur zijn om correct te installeren en af te werken. Als u op zoek bent naar de beste vloer voor een rolstoel, is het misschien een idee om voor laminaat te kiezen. Er bestaan veel soorten met elk hun kwaliteitskenmerken en goede prijsverhouding.

  • Dennenhout en kurk

Naaldhout en kurk zijn vatbaar voor beschadiging, dus kies in plaats daarvan iets hards, zoals laminaat, bewerkt hardhout of vinyl. Al deze vloermaterialen zijn glad, waardoor ze gemakkelijk manoeuvreren. Bovendien zijn ze ook duurzaam en zien ze er prachtig uit.

  • Keramiek en porselein

Als u een voorkeur heeft voor vloermaterialen zoals keramiek of porselein, zijn dit ook geweldige opties voor rolstoelen. Aangezien tegels veel kwetsbaarder zijn voor barsten onder druk, kiest u beter voor kleinere tegels van ongeveer 5 cm om mogelijke schade te voorkomen. Zorg er ook voor dat u voeglijnen tussen de tegel heeft, zodat dit de tractie verbetert. Ongepolijste tegels zijn ideaal, omdat ze ook zorgen voor een betere tractie en een stevige grip. Natuursteen zoals travertijn kan een uitstekende keuze zijn die u de perfecte combinatie van schoonheid en veiligheid biedt.

  • Luxe vinyl en bewerkt hardhout

Zoek naar vloeren die waterdicht zijn om ongelukken te voorkomen als uw vloeren nat worden. Waterbestendig hardhout en vinyl zijn beide goede opties, omdat ze uitstekend schadevrij en veilig blijven, zelfs als ze in contact komen met vocht.

  • Tapijt

Tapijt heeft een aantal voor- en nadelen voor rolstoelgebruikers, afhankelijk van het soort en de stapel. Tapijten met hoge stoffen laten de wielen niet gemakkelijk rollen. Een zeer laagstoffig tapijt of een commercieel tapijt dat is gemaakt voor intensief gebruik, is het beste voor rolstoelgebruikers. Tapijt moet stevig aan de ondervloer zijn bevestigd en een stapel hebben van minder dan 2cm hoog. Vaak gebeurt het dat de naden van het tapijt niet goed vastzitten en bulten en oneffenheden vormen. En ook duurzaamheid is een probleem. Rolstoelen zijn zwaar en kunnen ‘sporen’ in het tapijt maken. Tapijten zijn niet goed in gebieden waar water aanwezig is. Aan de andere kant zijn tapijten gemakkelijk te stofzuigen en kunnen ze professioneel gereinigd worden. De beste keuze voor degenen die tapijt willen, is misschien om commerciële tapijttegels te gebruiken die zijn vastgelijmd. Commerciële tapijttegels hebben een stevig oppervlak en een vinyl achterkant, en er is geen opvulling nodig.

Blije vrouw rolstoel

Tapijt heeft een aantal voor- en nadelen voor rolstoelgebruikers, afhankelijk van het soort en de stapel. Tapijten met hoge stoffen laten de wielen niet gemakkelijk rollen. Een zeer laagstoffig tapijt of een commercieel tapijt dat is gemaakt voor intensief gebruik, is het beste voor rolstoelgebruikers. Tapijt moet stevig aan de ondervloer zijn bevestigd en een stapel hebben van minder dan 2cm hoog. Vaak gebeurt het dat de naden van het tapijt niet goed vastzitten en bulten en oneffenheden vormen. En ook duurzaamheid is een probleem. Rolstoelen zijn zwaar en kunnen ‘sporen’ in het tapijt maken. Tapijten zijn niet goed in gebieden waar water aanwezig is. Aan de andere kant zijn tapijten gemakkelijk te stofzuigen en kunnen ze professioneel gereinigd worden. De beste keuze voor degenen die tapijt willen, is misschien om commerciële tapijttegels te gebruiken die zijn vastgelijmd. Commerciële tapijttegels hebben een stevig oppervlak en een vinyl achterkant, en er is geen opvulling nodig.

Conclusie 

Een combinatie van duurzaamheid, goede grip en gladheid zijn de belangrijkste kenmerken om op te letten bij het kiezen van vloerbedekking voor rolstoelen. Het is belangrijk om iets te installeren dat het gemakkelijk maakt om door uw huis te bewegen, zodat u gemakkelijk en probleemloos van de ene kamer naar de andere kunt gaan. Hoewel tapijt zacht en comfortabel is, is het niet altijd de beste optie als u een rolstoel gebruikt. Blijf bij een vloer van echt hardhout, laminaat, vinyl of bewerkt hardhout als u houdt van de esthetiek van hout in uw huis. Voor degenen die de voorkeur geven aan tegels, zorg ervoor dat u een onafgewerkte, kleinere tegel met voeglijnen kiest voor het beste resultaat.