Genieten van een bad in alle veiligheid

Adaptez genieten in bad

Een bad nemen is ontspannend of toch bedoeld om ontspannend te zijn. Voor sommige mensen kan het nemen van een bad helaas een probleem worden. In dit artikel bekijken we de redenen en bespreken we onze favoriete badkamerhulpmiddelen die kunnen helpen bij het in en uit bad komen. Aanpassingen aan de badkamer en mobiliteitshulpmiddelen kunnen een groot verschil maken. Aangezien hulpmiddelen de thuisveiligheid voor onze geliefden kunnen verbeteren, kunnen wij ons ook gerustgesteld voelen. Het is een win-win situatie.

Hulp bij het in en uit het bad komen

Naarmate we ouder worden, verliezen we spiermassa, wat een aantal mobiliteitsproblemen en evenwichtsproblemen verklaart. Bovendien kunnen veelvoorkomende problemen, zoals artritis, enorme pijn en ongemak veroorzaken. Dit is één van de redenen waarom sommigen het moeilijker vinden om in en uit bad te komen. Hoewel douchen gemakkelijker kan zijn dan in bad gaan, begrijpen we dat het plaatsen van een douche niet altijd een optie is.

Veel van deze badkamerhulpmiddelen hebben namen die door elkaar kunnen worden gebruikt of kunnen een beetje verwarrend zijn. In deze blog zullen we de beste alternatieven bespreken.

Welke badkamerhulpmiddelen bestaan er?

Er zijn een aantal badkamerhulpmiddelen die kunnen helpen. Afhankelijk van de prijs en de behoeften van de gebruiker kunt u uitzoeken welk middel het best bij u past. Van badopstapje tot badliften, er is voor ieder wat wils. 

Bad-opstap

Deze simpele uitvinding kan het verschil maken. Een bad-opstap wordt naast het bad geplaatst en voegt, zoals de naam al doet vermoeden, hoogte toe en maakt het gemakkelijker om in bad te stappen.

Dit is een veiligheidsoptie in de badkamer voor mensen die nog de kracht en mobiliteit hebben om zelf in en uit het bad te komen en wat extra ondersteuning nodig hebben.

Adaptez badopstap

In hoogte verstelbare bad-opstap

Als u geen handgreep nodig heeft, is deze in hoogte verstelbare bad-opstap een goede optie. Met vier hoogte-opties kan het geschikt zijn voor meer dan één persoon (of met de persoon meegroeien als deze meer mobiliteit verliest). Het is klein en gemakkelijk op te bergen wanneer het niet wordt gebruikt, wat handig is als andere mensen de badkamer ook gebruiken.

Antislip badmatten

Antislip badmatten verhogen de veiligheid in de badkamer. Plaats ze op de bodem van de badkuip en ze helpen bij het in evenwicht houden bij het in- en uitstappen, wat belangrijk is voor het voorkomen van vallen bij ouderen. Aangezien één op de drie 65-plussers minstens één keer per jaar thuis valt, waarvan het hoogste risico in de badkamer, helpt alles wat we kunnen doen om dit risico te minimaliseren.

Antislip badmatten zijn een voordelige optie als u last heeft van evenwichtsproblemen, maar zich verder goed door de badkamer kunnen bewegen.

Handgrepen voor de badkamer

Handgrepen in de badkamer helpen de veiligheid en de stabiliteit te verbeteren. Ga voor inhoud boven stijl met deze handgrepen en kies voor de geribbelde kunststof rails in plaats van de roestvrijstalen variant (deze hebben een betere grip met natte handen).

Adaptez handgrepen voor badkamer

De beugels zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen rond de badkamer worden geplaatst, zoals aan de muur van het bad. 

We verkiezen aan de muur gemonteerde wandbeugels met schroeven in plaats van een handgreep met zuignap, omdat ze meer gewicht kunnen dragen en veiliger zijn. Als het om de montage van de handgreep gaat, kan een klusser ze gemakkelijk ophangen.

Als uw geliefde ook een douche gebruikt, is het een idee om ook een douchestang te plaatsen. Ga met ze mee door de badkamer en bedenk hoe ze de kamer gebruiken en waar ze extra ondersteuning nodig hebben.

Handgreep voor het bad

Een andere mogelijkheid is een specifieke beugel voor het bad te plaatsen. Deze rail is verticaal aan de zijkant van het bad bevestigd en zorgt voor meer stabiliteit bij het in en uit het bad stappen.

Adaptez handgreep voor het bad

Badzit

Badzitjes en badstoelen zijn verhoogde zitjes die met zuigkracht op de bodem van het bad vastgrijpen. Ze voegen hoogte toe aan de basis – de gebruiker zit op de badstoel in plaats van op de bodem van de kuip.

Ze kunnen gemakkelijk worden verwijderd als meer dan één persoon de badkamer gebruikt. Een goede optie voor iemand die alleen wat ondersteuning nodig heeft bij het in en uit bad komen, aangezien hij ook zijn eigen kracht zal moeten gebruiken.

Badplank

Een badplank geeft een trapsgewijze aanpak bij het in en uit bad komen. De waterdichte badplank zit stevig over de bovenkant van het bad (tegenover het uiteinde van de kranen), en biedt een trapsgewijze benadering om in bad te komen. U gaat hierop zitten en kan jezelf zichzelf veilig en comfortabel op de eventuele badstoel verplaatsen.

Adaptez badplank

Houd er echter rekening mee dat een badplank geen rugsteun heeft dus als dit het geval is, wilt u misschien naar meer geschikte producten kijken zoals een transferstoel (zie hieronder).

Transferstoel 

Een transferstoel heeft in tegenstelling tot de standaard plank wel ondersteuning.

Deze badkamerhulpmiddelen worden over de badrand geplaatst. De gebruiker gaat op de stoel zitten en draait op zijn plaats. Van daaruit kan de douchekop gebruikt worden om zichzelf te wassen.

Adaptez Transferstoel

Badliften

Als het om gemakkelijk in en uit bad komen gaat, kan een badlift het antwoord zijn. Vergelijkbaar met een opblaasbaar badkussen, maar met meer ondersteuning, is een badlift een hulpmiddel die zachtjes omhoog en omlaaggaat voor hulp bij het in- en uitstappen.

Met een badlift kan men zelf de snelheid regelen. De meeste modellen hebben zuignapvoetjes voor een stevige basis. Het is een geweldige optie voor mensen die nog steeds in bad willen worden ondergedompeld, maar de kracht of mobiliteit missen om dit zelf te doen.

Adaptez badlift

Conclusie

In en uit het bad stappen wordt moeilijker naarmate we ouder worden, maar deze badkamerhulpmiddelen laten zien dat er veel oplossingen zijn om u of uw geliefden te helpen baden en de zelfstandigheid te behouden. Het volhouden van de gebruikelijke routine kan helpen om een ​​gevoel van onafhankelijkheid te krijgen en jarenlang gelukkig, veilig en gezond te blijven.