Een praktische gids voor scootmobielen

Invacare COLIBRI © 2020

Verandering is nooit gemakkelijk. Naarmate we ouder worden, zijn sommige beslissingen die we moeten nemen confronterend en dwingen ze ons om ongewenste keuzes te maken. Voor velen kan het moeilijk zijn om ervoor te kiezen om een ​​scootmobiel in het dagelijks leven te gebruiken, omdat het voelt alsof de onafhankelijkheid langzaam wegglijdt.

Soms heeft een blessure tot gevolg dat u een scootmobiel nodig heeft. In andere gevallen kan het zijn dat u hulp nodig heeft om u te verplaatsen door moeilijk evenwicht of uithoudingsvermogen. Hoe dan ook, scootmobielen moeten niet als negatief worden beschouwd, ze vormen een kans om door te gaan met het leven en langer zelfstandig te blijven.

Voordelen

Mobiliteit

Naarmate we ouder worden, verliezen we ons evenwicht, worden we langzamer en worden onze spieren en gewrichten zwakker. Dat zorgt ervoor dat we meer vatbaar zijn om te vallen. 

Het belangrijkste voordeel van een scootmobiel is dat u mobiel blijft. Als een blessure of een chronische gezondheidstoestand u ervan weerhoudt om zo actief te zijn als u ooit was, is een scootmobiel een goede manier om een ​​groot deel van uw mobiliteit terug te krijgen.

Onafhankelijk blijven

Scootmobielen helpen om de onafhankelijkheid te vergroten. De meeste mensen houden er niet van om hulp te vragen. Als u langere tijd niet kunt staan of lopen, kunt u afhankelijker worden dan u zou willen. Dankzij een scootmobiel, kunt u die zelfstandigheid terugwinnen.

Scootmobielen geven u ook de vrijheid om meer buiten te komen en leuke dingen te doen. Of het nu gaat om afspreken met vrienden, van de buitenlucht genieten of gewoon een boodschap te doen, een scootmobiel kan u helpen bij het doen van dingen die u eerder misschien niet meer kon.

Gezondheidsvoordelen

Niet meer naar buiten kunnen, kan zijn tol eisen. Het kan ervoor zorgen dat de wereld om u heen erg klein wordt, wat vaak leidt tot isolatie, eenzaamheid en depressie.

Studies hebben aangetoond dat een gevoel van isolement kan leiden tot een afname van cognitieve vaardigheden en een mogelijke toename van dementie. Gebrek aan mobiliteit kan een belangrijke factor zijn bij het ontstaan ​​van depressie. Bezorgdheid over het niet kunnen doen van dingen voor uzelf kan leiden tot een achteruitgang van uw geestelijke gezondheid.

In staat zijn om zelfstandig buiten te komen, zelfs af en toe en voor korte tijd, kan een groot verschil maken in uw kijk op het leven en het algehele welzijn. Scootmobielen kunnen tot op zekere hoogte gezondheidsvoordeel bieden.

Als u zich buiten het huis kunt bewegen en actief kunt zijn met behulp van een scootmobiel, kan uw kijk op uw situatie en uw leven veranderen.

Kostprijs

Scootmobielen kunnen variëren van relatief goedkoop tot ongelooflijk prijzig. Als u de scootmobiel gaat gebruiken voor slechts enkele uitstapjes, kan een goedkoper model aan uw behoeften voldoen. Als uw scootmobiel consequenter wordt gebruikt, zowel thuis als buitenshuis, is een duurder (groter) model wellicht de beste keuze.

De prijzen variëren van € 500 tot € 5000 of meer, afhankelijk van verschillende factoren. Een lichter (plooibaar) model met meer functies kost u meer geld. Sommige mensen kunnen in aanmerking komen voor een gratis scootmobiel. Informeer u goed bij uw mutualiteit. 

Onderhoud

Om uw scootmobiel in een goede, bruikbare staat te houden, heeft het wat onderhoud en zorg nodig. Lees hiervoor de gebruikershandleiding die u ontvangt wanneer u uw scootmobiel aanschaft. Het zal alle onderdelen van de scootmobiel uitleggen. Het zal u ook vertellen wanneer u professionele reparatie moet laten uitvoeren en hoe vaak u de stoel moet laten onderhouden.

Door algemeen gebruik wordt uw scootmobiel vuil. Haar, touw, bladeren, etc… kunnen de rotatie van uw wiel verstoren. Het is dus belangrijk om uw scootmobiel regelmatig schoon te maken. Dit kan met een vochtige doek. Bij plakkerige plekken of vlekken, kunt u een mild schoonmaakmiddel gebruiken om mee te schrobben. U kunt zelf vuil van de wielas verwijderen met een scherp stuk gereedschap. Controleer ook regelmatig de luchtdruk in uw banden en inspecteer ze ook op algemene slijtage. 

Als u een reparatie of onderhoud nodig heeft, moeten deze door een erkend bedrijf worden uitgevoerd.

Conclusie

Gezondheidsproblemen kunnen leiden tot verminderde mobiliteit, maar het gebruik van een scootmobiel kan daar verandering in brengen door u de mogelijkheid te geven om buiten te komen en te genieten van uw leven. Het kan een hele nieuwe wereld openen voor mensen die zich geïsoleerd voelen.