Een traplift kopen en installeren

Traplift

Het is geen geheim dat de grote meerderheid van de ouderen liever in hun eigen huis wil blijven wonen en niet wil verhuizen naar een woonzorg of een appartement. Het is natuurlijk niet zo eenvoudig als het klinkt. Met de lichamelijke gezondheid die afneemt naarmate we ouder worden, worden de barrières voor zelfstandig wonen groter.

Gelukkig zijn er oplossingen die kunnen helpen om thuis te blijven wonen en langer zelfstandig te blijven. Trappen vormen één van de meest verraderlijke delen van het huis. Een traplift kan een uitstekende aanvulling zijn voor veel mensen met verminderde mobiliteit.

In deze post begeleiden wij u bij de aanschaf van een traplift. We vertellen hoe u kan bepalen of een traplift geschikt is voor u en beantwoorden veel voorkomende vragen. We zullen ook de factoren opsommen waar u rekening moet mee houden bij de aankoop van een traplift. We geven de gemiddelde prijs die u mag verwachten en hoe u eventueel financiële hulp kunt krijgen.

Tenslotte geven we enkele tips voor een veilig gebruik van een traplift.

Is een traplift iets voor mij?

Voordat u op zoek gaat naar een traplift, wilt u er zeker van zijn dat dit inderdaad een goede optie voor u is. Hier zijn enkele belangrijke vragen die u moet stellen: 

  • Wat zijn mijn huidige en toekomstige behoeften?
  • Welke soorten trapliften zijn er?
  • Bestaat er een alternatief voor een traplift?
  • Wat zijn de kosten om een traplift te kopen?
  • Worden trapliften vergoed door de mutualiteit?
  • Hoe kies ik een goed bedrijf voor het leveren van mijn traplift?

Laten we eens kijken hoe we elk van deze vragen kunnen beantwoorden.

Wat zijn mijn huidige en toekomstige behoeften?

Helaas valt één op de drie 65+’ers jaarlijks. Bovendien zijn vallen volgens het expertisecentrum van Vlaanderen de belangrijkste oorzaak van dodelijke verwondingen bij ouderen.

Oude vrouw gevallen.

Als uw lichamelijke gezondheid achteruitgaat, loopt u waarschijnlijk een groter risico op vallen, zelfs rond het huis. Het vallen van de trap kan een groot risico vormen voor iedereen met mobiliteitsproblemen. Naast het risico op vallen, kan het probleem ook zijn dat u niet meer de trap op durft. 

Artsen kunnen u vaak vertellen hoe mobiliteitsproblemen zich zullen ontwikkelen. Daarom moet u zich proberen voorbereiden op wat de toekomst kan brengen.

Afhankelijk van uw individuele situatie, zal u mogelijk een of meer aanpassingen aan uw huis moeten aanbrengen om in uw eigen huis te blijven en uw onafhankelijkheid te behouden. Er is een breed scala aan mobiliteitsoplossingen waarbij een traplift een deel van de puzzel vormt om u gemoedsrust te geven om te blijven genieten van onafhankelijk wonen.

Welke soorten trapliften zijn beschikbaar?

Trappen zijn er in vele soorten en maten. Daarom zal u ook voor ieder traplift een ander type rail vinden. Of u voor een enkele of dubbele rail kiest, de keuze zal afhangen van het model dat u kiest.

Rechte trapliften

Ontworpen om geïnstalleerd te worden langs rechte trappen op een rechte rail. Ze zijn eenvoudiger en goedkoper dan andere types. Rechte trapliften zijn voorzien van inklapbare stoelen, armleuningen en voetsteunen. Andere opties zijn ook mogelijk. De rail zal in de meeste gevallen een vierkante vorm hebben en vervaardigd zijn uit aluminium. 

Trapliften met bochten

Trapliften met een bocht hebben een railsysteem, ontworpen op maat van uw trap. Het is een uitstekende optie voor huizen met een overloop tussen de verdiepingen of huizen met wenteltrappen. Omdat trapliften met een bocht vaak complexe, op maat ontworpen systemen vereisen, zijn ze duurder dan rechte trapliften.

Trapliften voor buiten

Trapliften voor binnenshuis zijn niet bestand tegen de hitte, koude en neerslag die het weer met zich meebrengt. Dat betekent niet dat u geen traplift buitenshuis kunt hebben. Trapliften voor buitenshuis zijn speciaal ontworpen om alle weersomstandigheden te weerstaan ​​en vormen een optie om de toegankelijkheid van uw huis buitenshuis te verbeteren.

Bestaat er een (goedkoper) alternatief voor een traplift?

Ja, de Assistep.

Afbeelding met persoon, binnen, person, zitten

Automatisch gegenereerde beschrijving

De AssiStep is een hulpmiddel voor als u zich onstabiel voelt bij het traplopen. Onopvallend gemonteerd langs de trap, geeft het u de ondersteuning en de bewegingsvrijheid als u dat wilt en wanneer u dat wilt. U blijft actief en het geeft u meer zelfvertrouwen in het dagelijks leven. De Assistep bestaat uit een handleuning die bevestigd wordt op de muur langs de trap en een handgreep die u voortbeweegt over deze handleuning. Het grote voordeel is dat uw trap ongeschonden blijft, en dat het minder plaats inneemt dan een traplift.

Het handvat steunt u tot u klaar bent voor de volgende stap. Eén van de grote voordelen van de AssiStep is dat het u zekerheid en ondersteuning geeft, zonder overcompensatie. Dit betekent dat u zo lang mogelijk actief kunt blijven, met de grote gezondheidsvoordelen die daarmee gepaard gaan.

Wat zijn de kosten om een traplift te kopen?

De prijzen zijn afhankelijk van de fabrikant en uw individuele behoeften. Hieronder vindt u een ruwe schets van wat u kunt verwachten te betalen. 

Basismodellen van rechte trapliften, inclusief installatie, kosten doorgaans tussen de €2.500 en €5.000. De lengte van de rail en de extra functies zullen de belangrijkste factoren zijn in de prijsverschillen. Trapliften met bochten zullen eerder tussen de €7.000 en €12.500 kosten. In dit geval zijn naast de lengte van de rail en de extra voorzieningen, het aantal bochten en de mate van aanpassing ook factoren die de prijs beïnvloeden. 

Afbeelding met binnen, persoon, computer, person

Automatisch gegenereerde beschrijving

Vergeet zeker ook niet na te vragen wat het onderhoud van de trap kost. De prijzen hiervoor lopen sterk uit elkaar.

Bij een intensief gebruik van uw traplift is het aangewezen deze jaarlijks te laten nazien.

Een offerte laten maken is meestal gratis en financieringsopties voor de aankoopprijs zijn vaak beschikbaar. De gegeven prijzen zijn meestal inclusief installatie en BTW, hoewel de exacte voorwaarden per fabrikant verschillen. 

Worden trapliften vergoed door mutualiteit?

Er is geen tussenkomt van uw mutualiteit bij de aankoop van een traplift. Echter is het wel aangewezen om even langs te gaan bij uw mutualiteit voordat u een traplift aanschaf. De mutualiteit kan samen met u kijken waar u al dan niet recht op heeft of u een bedrijf aanbevelen tot aankoop. 

Voor ouderen (65+’erst) zijn er premies van de Vlaamse overheid. Voor zij die langer thuis willen blijven wonen en de nodige aanpassingen willen laten uitvoeren. Voor meer informatie surf naar https://www.wonenvlaanderen.be. Of neem contact met ons op om u te helpen.

Kies een gerenommeerd bedrijf en maak een afspraak.

Afbeelding met persoon, binnen, tafel, zitten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Tijdens uw onderzoek naar trapliften bent u waarschijnlijk een groot aantal bedrijven tegengekomen. Let op, want ze zijn niet allemaal uit hetzelfde hout gesneden. Onderscheidende factoren zijn onder andere de kwaliteit van de trapliften die ze leveren, het niveau van de klantenservice die ze bieden en het garantie- en servicebeleid dat ze garanderen. 

Het type traplift dat u wilt aanschaffen, hangt af van uw individuele behoeften en budget. Maar als het om klantenservice gaat, wil en verdient iedereen het beste.

Eén van de beste manieren om een leverancier te beoordelen is het bekijken van getuigenissen en beoordelingen van eerdere klanten. Deze zijn te vinden op de websites van de fabrikanten of op onafhankelijke sites.

Vraag ook eens rond naar ervaringen in je kennissenkring of je lokale mutualiteit.

Aan de slag

Het kopen van een traplift kan zowel overweldigend als spannend zijn en er zijn zoveel opties beschikbaar. In deze gids hebben we antwoorden gegeven op veel van de vragen die u misschien heeft. U hoeft nu alleen nog maar een afspraak te maken en de traplift te kiezen die perfect voor u is.

Afbeelding met person, fiets, mensen, lopen

Automatisch gegenereerde beschrijving