Woningaanpassingen om langer en veiliger thuis te blijven wonen

Adaptez Woningaanpassingen, Zorgrenovatie

Woningaanpassingen zijn belangrijk om een ​​huis veiliger en toegankelijker te maken. Ze zorgen voor een veiligere ruimte voor mensen met mobiliteitsproblemen. Wij helpen u met alle nodige aandachtspunten door een eerste inspectie en rapport op te maken. Het bevat een aanbeveling voor verbeteringen op korte termijn en een kostenraming.

Hier zijn de 6 meest voorkomende aanpassingen die mensen doen om hun huis voor de toekomst te verbeteren. 

1. Badkamers: badkuipen, douches en toiletten

Woningaanpassingen: Badkamer

Het probleem:

In en uit een bad komen is niet eenvoudig. Natte ruimtes verhogen het risico op vallen. Verminderde krachten zorgt ervoor dat er ondersteuning nodig is bij het toiletgebruik.

De oplossing:

  • Vervang een badkuip door een inloopdouche (eventueel rolstoeltoegankelijk).
  • Plaats een bad met deur om het in- en uitstappen te vergemakkelijken.
  • Kies voor een badlift.
  • Installeer handgrepen in en rondom uw badkamer
  • Zorg voor een antislipmat om uitglijden te voorkomen.
  • Installeer een handgreep naast het toilet.
  • Kies voor verhoogde toiletten om de veiligheid te vergroten. 

Dit zijn extra veiligheidsvoorzieningen. Een renovatie van de badkamer verbetert de veiligheid en is een goede investering.

2. Trappen en mobiliteit in huis

Woonaanpassingen voor trappen. AssiStep Traphulp.

Het probleem:

Zelfs met een leuning vormen trappen een enorm risico op ernstige valpartijen. Ze zijn vaak een hindernis voor senioren of revalidanten. Vloerbedekking op trappen maakt dit erger. Bovendien zorgt de verlichting er vaak niet voor dat trappen en overgangsgebieden goed worden verlicht.

De oplossing:

De AssiStep, extra leuningen of een traplift kunnen het traplopen vergemakkelijken. De AssiStep is de oplossing voor veilig traplopen en biedt de gebruiker een stevige ondersteuning voor bij het op- of aflopen van de trap. Overweeg daarnaast om verlichting te vervangen of nieuwe verlichting te installeren. Hou bij het maken van aanpassingen rekening met de afname van de mobiliteit in de loop van de tijd.

3. Drempels

Het probleem:

Ongelijke vloeroppervlakken kunnen het risico op uitglijden en vallen vergroten. Dit omvat drempels en plotselinge vloerveranderingen (bijvoorbeeld van tapijt naar hard houten vloer). Zelfs vijftien centimeter kan voor sommige mensen aanvoelen als een berg.

De oplossing:

Egaliseer vloeren of installeer consistente vloeren voor een gemakkelijke toegang. Afneembare oprijgoten kunnen zorgen voor soepele overgangen in en buiten het huis. Als een oprit te stijl zou zijn, is het heraanleggen van een oprit of een lift wellicht een betere optie.

4. Vloeren

Het probleem:

Tegelvloeren worden snel glad als ze nat zijn. Vloerbekleding of speciale vloeren kunnen oneffen looppaden veroorzaken die problemen blijven opleveren voor senioren en mensen met een beperking.

De oplossing:

Voeg een rubberen achterkant toe aan vloerkleden voor een stevigere vloer. Kies voor vloerbehandelingen of tractie-strips die het risico op uitglijden verminderen.

5. Verlichting

Woonaanpassingen: Verlichting

Het probleem:

Slechte verlichting komt maar al te vaak voor. Aangezien veel senioren een verminderd zicht ervaren, kan slechte verlichting het risico van vallen op tapijten en andere obstakels in donkere gangen vergroten. Ook lichtschakelaars en stopcontacten die voor iemand in een rolstoel onbereikbaar zijn, kunnen een probleem zijn.

De oplossing:

Zoek naar mogelijkheden om meer verlichting in hoeken en door looppaden te installeren. LED-lampen zijn helderder dan traditionele lampen. Bovendien hoeven ze niet constant te worden vervangen. Daarnaast kan worden overwogen om lichtschakelaars en stopcontacten beter toegankelijk te maken.

6. Rolstoeltoegankelijkheid

Woningaanpassingen voor rolstoelgebruikers.

Het probleem:

Veel senioren en revalidanten hebben een rolstoel nodig om zich te verplaatsen. Er zijn weinig huizen gebouwd voor personen die bredere deuropeningen, opritten of zelfs een trapliften nodig hebben voor slaap- en badkamers op de tweede verdieping.

De oplossing:

Let op voor drempels doorheen het hele huis die de toegang voor rolstoelgebruikers beperken. Meet deuropeningen en andere ingangen. Vergroot de breedte indien nodig. Zorg er ook voor dat kasten bereikbaar zijn.